50.90 Fødevarer: Høringen er i gang

50.90 Fødevarer: Høringen er i gang

05. januar 2016
SKI har sendt det foreløbige udbudsmateriale til den forpligtende aftale 50.90 Fødevarer i kommunal høring. Kommunerne har dermed mulighed for at kommentere materialet frem til og med den 26. januar 2016.
Fødevareaftalen indeholder et bredt grundsortiment med konventionelle og økologiske fødevarer. Din kommune kan skræddersy sin tilslutning ved at undtage sig forpligtelsen på en del af sortimentet. Tilslutningen til aftalen forventes at åbne i uge 6 og køre fire uger frem. 

Adgang til udbudsmaterialet

Udbudsmaterialet til den kommende forpligtende aftale 50.90 Fødevarer er tilgængeligt i SKI’s udbudssystem ETHICS. Kommunerne har dermed mulighed for at læse, kommentere og stille spørgsmål til materialet, inden der lægges sidste hånd på det. 

Materialet omfatter følgende:

  • Aftalevilkår
  • Bilag II - Leverandørens rapportering til SKI
  • Bilag III - Opdatering af sortiment 
  • Bilag IV - Regulering af priser
  • Bilag V - CSR
  • Bilag VI - E-handel og webshop 
  • Bilag VII - Rammeaftale 
    • Bilag VII.A - Kravspecifikation
    • Bilag VII.B.1 - Leverandørens tilbud på konventionelt sortiment
    • Bilag VII.B.2 - Leverandørens tilbud på økologisk sortiment
    • Bilag VII.B.3 - Leverandørens tilbud på frivilligt sortiment
  • ​Udbudsbetingelser 

Vi har udarbejdet en skabelon, der skal bruges, når du kommenterer eller stiller spørgsmål til udbuddet i forbindelse med høringen. Skabelonen findes sammen med udbudsmaterialet i ETHICS. Vær opmærksom på, at kommentarer til bilag VII.B1– B2 skal ske i et separat ark i skabelonen.

Det er muligt at kommentere udbudsmaterialet til den 26. januar 2016.

Om aftalen 

Den forpligtende fødevareaftale er målrettet de større køkkener i kommunerne, dvs. de køkkener, der bestiller for minimum 1500 kr. pr. leverance. 

Aftalen kommer til at bestå af et bredt grundsortiment med både konventionelle og økologiske fødevarer inden for følgende kategorier:

  • ​Brød og kager
  • Fisk (frost)
  • Frugt (frisk)
  • Frugt og grønt (frost)
  • Færdigretter (kun i konventionelt sortiment)
  • Grøntsager (frisk)
  • Kolonial
  • Kød og pålæg
  • Mejeri
  • Snitgrønt og -frugt

Flere tilslutningsmuligheder

SKI har i samarbejde med kommunerne i projektgruppen udformet en meget fleksibel model for tilslutning. Ved tilslutning til aftalen vil det således være muligt for din kommune at undtage sig forpligtelsen på en del af sortimentet. Dette kan gøres, så det gælder for hele kommunen eller for specifikke køkkener i din kommune. 

SKI har i samarbejde med kommunerne i projektgruppen udformet en meget fleksibel model for tilslutning.​​ Det vil være muligt at undtage sig forpligtelsen på en del af sortimentet.​

Konkret kan din kommune undtage sig forpligtelsen på tre niveauer:

  • ​Hovedproduktgruppe (fx mejeri)
  • Underproduktgruppe (fx gær, kakaomælk, koldskål)
  • Varelinje - de forskellige varer i hver underproduktgruppe (fx tørgær, kakaoskummetmælk i forskellige størrelser, koldskål m. citron). 

Tilslutningsmodellen betyder, at det er muligt at skræddersy deltagelsen i aftalen. Derved kan din kommune tilslutte sig aftalen på en måde, der giver mulighed for at indfri egne indkøbspolitikker og prioriteringer på området.

Informationer på køkkener skal angives ved tilslutning

I november 2015 opfordrede vi de kommuner, der er interesserede i at tilslutte sig 50.90 Fødevarer, til at igangsætte en kortlægning af de relevante køkkener (dvs. køkkener med minimumsordre på 1500 kr. pr. levering). Denne kortlægning skal sendes til SKI i forbindelse med tilslutningen, og oplysningerne vil indgå i udbudsmaterialet for at give leverandørerne et præcist billede af aftalens karakter og omfang. De køkkener, der lever op til ovenstående, skal være listet i kommunens køkkenkortlægning og vil således være tilsluttet og forpligtet til at anvende aftalen.

Vi har udarbejdet et skema, du kan bruge til at kortlægge køkkenerne i din kommune. Skemaet kan du få tilsendt ved at kontakte udbudskonsulent Anne Duus på mail: adu@ski.dk​.

Projektgruppen

Projektgruppen, der er med til at forberede, planlægge og udarbejde udbuddet, består af faglige repræsentanter fra:

  • ​Odsherred Kommune, Slagelse Kommune (FUS: Fællesudbud Sjælland)
  • Gladsaxe Kommune (Spar 5)
  • Odense Kommune (KomUdbud)
  • Helsingør Kommune, Frederikssund Kommune (IN: Indkøbsfællesskab Nordsjælland)
  • Vejen Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune (Sydjysk Kommuneindkøb)
  • Albertslund Kommune, Hvidovre Kommune (Vestegnens Indkøbsforum)
  • Norddjurs Kommune (Jysk Fællesindkøb)
  • Københavns Kommune

Tilslutning og ikrafttrædelse

Vi forventer, at tilslutningen til aftalen kommer til at ligge fra uge 6 og fire uger frem. Det er kun de kommuner, der tilslutter sig aftalen i tilslutningsperioden, der efterfølgende har mulighed for at bruge aftalen, når den træder i kraft i efteråret 2016. 

Vi udsender yderligere information om tilslutning på et senere tidspunkt. 

Følg med i seneste nyt om 50.90 Fødevarer på ski.dk.​​​